medische FAQ’s

Hierbij een lijst van meest gestelde vragen, samengesteld gedurende een aantal jaren. De lijst is opgesteld door DAN artsen en omvat specifieke, evidence-based aanbevelingen die ons lid zou moeten overwegen.

Zoeken

Na een recente duik merkte ik dat mijn ogen bloeddoorlopen waren en ik had twee zwarte ogen. Hebben jullie hier ooit van gehoord?
Net als bij de luchthoudende holtes in onze sinussen en oren, moeten we tijdens de afdaling, ook de druk gelijk maken in de luchthoudende ruimte in ons masker. Als we deze druk niet gelijk maken door simpel uit te ademen via de neus, kan dit een negatieve druk in het masker veroorzaken.

De negatieve druk (onderduk) veroorzaakt een zuigkracht. Dit is bekend als "masker squeeze", die verschillende mate van barotrauma van de zachte weefsels van het gezicht en de ogen kan veroorzaken.
Het zachte weefsel rond de ogen zwelt (periorbitaal oedeem) en verkleurt, welke zich manifesteert als roodheid of blauwe plekken (ecchymose). De ogen zelf kunnen bloeddoorlopen zijn.


Tenzij er oogpijn of visuele problemen zijn is er geen specifieke behandeling voor gezichtsbarotrauma. De genezing van de verwondingen van een masker squeeze kan tot twee of meer weken duren. Het lichaam zal uiteindelijk de bloeduitstortingen en oedeem absorberen.

Het is mogelijk dat in het begin het uiterlijk van de persoon verslecht voor er verbetering optreedt. Bij pijn of visuele stoornissen, zoals wazig zien of gedeeltelijk verlies van het gezichtsveld, moet men onmiddellijk een arts of een oogarts raadplegen.
Deze symptomen zijn echter zeldzaam bij masker squeeze. De beste behandeling is echter preventie. Het door de neus uitademen tijdens de afdaling (zoals natuurlijk gedaan, bijvoorbeeld met de Valsalva klaartechniek) zal het risico op gezichtsbarotrauma minimaliseren.


Ik heb ongeveer een maand geleden twee duiken gemaakt. De eerste was tot 27 meter gedurende 20 minuten, en de tweede was tot 11 meter gedurende 35 minuten. Ik zat goed binnen mijn computer richtlijnen maar heb geen veiligheidsstop gemaak en kan wel iets te snel gestegen zijn. Alles was normaal tot ongeveer vier dagen na de duik. Toen kreeg ik een scherpe pijn in mijn elleboog. Als ik mijn arm niet gebruik merk ik geen pijn. Maar als ik mijn onderarm draai of mijn elleboog buig, krijg ik nog steeds pijn. Kan dit eventueel worden gerelateerd aan mijn duiken?
Als je symptoomvrij was gedurende vier volle dagen, dan is het onwaarschijnlijk dat de symptomen zijn gerelateerd aan decompressieziekte en de duik. De stikstof die u tijdens de duik heeft geabsorbeerd moet de fysiologie van de algemene gaswetten volgen – het kan niet in de lichaamsweefsels blijven vanaf het moment dat de partieële stikstofdruk in de omgevingslucht naar zeeniveau-druk zakt.

Hoewel stikstof het lichaam verlaat op een veel tragere manier dan dat we het opnemen, moet het nog steeds het lichaam verlaten. Na de duik, zou je na 24 uur weer in “evenwicht” moeten zijn met de stikstof in de omgeving.
Als de pijn enkel kan worden veroorzaakt door beweging van het aangetaste gewricht, dan is het meer dan waarschijnlijk een letsel veroorzaakt door de belasting van het skeletspiergewrichtsysteem (bewegingsapparaat): De pijn die normaal geassocieerd is aan een decompressieongeval wordt niet beïnvloed door beweging of gebrek aan beweging en meestal blijft vrij constant.

Het feit dat het probleem te reproduceren is met beweging duidt op een overbelasting of een verwonding door herhaalde bewegingen.
Als u uw persoonlijke arts nog niet gesproken hebt, zou het verstandig zijn om dat te doen.
Een passende therapie is noodzakelijk om permanente letsels te voorkomen.


Vorige week kreeg ik een zoutwater aquarium met een anemoon en een kleine lionfish. Ik zag de lionfish door de anemoon zwemmen en dacht dat het de anemoon zou kwetsen. Als reactie stak ik mijn arm in het aquarium en duwde ik de lionfish weg. Hij stak me echter in mijn vingers en die zijn nu helemaal gezwollen en vertonen blaarvorming. Is er iets dat ik kan doen?
Lionfish of Koraalduivels (zoals ook de schorpioenvis of steenvis) bezitten stekels in de rug-, anale en borstvinnen dat gif vanuit de gifklieren in de steekwond brengt. Algemene reacties zijn onder meer roodheid of bleekheid, zwelling en blaarvorming (lionfish). De blessures kunnen buitengewoon pijnlijk zijn en zo nu en dan levensbedreigend (vooral in het geval van een steenvis).

De behandeling

Het onderdompelen van de wond in niet-kokend heet water tot de tolerantiegrens van het sachtoffer (43,3 tot 45° C) kan een dramatische verlichting van de pijn van een lionfish steek tot gevolg hebben; minder waarschijnlijk effectief voor een Schorpioenvis steek, en kan weinig of geen effect op de pijn van een steenvis steek hebben, maar het moet toch gebeuren, omdat de warmte een deel van de schadelijke componenten van het gif kunnen inactiveren.
Als de gewonde persoon dronken lijkt of zwak is, braakt, kortademig of bewusteloos is, moet onmiddellijk gevorderde medische hulp geregeld worden.
Wondverzorging is standaard, dus - voor de wond met blaarvorming – zou een geschikte therapie met een topisch antiseptisch middel moeten gebruikt worden (zoals zilver sulfadiazene crème of bacitracine zalf) waarbij dagelijks het verband ververst dient te worden. Een schorpioenvis steek vereist vaak weken of maanden om te genezen, en vraagt daarom de aandacht van een arts.
Er is een tegengif beschikbaar dat artsen helpt bij de behandeling van een steek van de gevreesde steenvis.


Is het veilig om te duiken met een geperforeerd trommelvlies?
Een geperforeerd trommelvlies kan worden veroorzaakt door te duiken, of kan andere niet-duikgerelateerde oorzaken hebben. De meeste trommelvlies perforaties genezen spontaan.

Nadat u voldoende tijd gewacht hebt na de genezing, kunt u terug gaan duiken als uw arts van oordeel is dat de genezing compleet is en er niets is dat kan wijzen op problemen met de buis van Eustachius.
Dit duurt meestal ongeveer twee maanden nadat het tommelvlies hersteld is.
Als de perforatie niet geneest, dan kan een oor chirurg de schade operatief herstellen. Nadat de genezing dan heeft plaatsgevonden, zijn dezelfde regels als hierboven van toepassing.
Het is belangrijk om te controleren op chronische neus en sinus problemen als er geen genezing is.

Chronische perforaties die niet genezen zijn een contra-indicatie voor het duiken. Sommigen hebben gepleit voor het gebruik van oordopjes voor deze mensen, maar als er een water lekkage is, kan het een ernstige infectie veroorzaken.


Ik ben een muzikant (saxofoon, fluit en klarinet) en zou graag willen weten hoe lang ik zou moeten wachten met het spelen van een instrument na het duiken zonder het risico op een decompressie ongeval te verhogen. Na een duik is het niet aangeraden om een fysieke inspanning te doen. Ik wacht dan ook altijd tot mijn duik computer geen desaturatietijd meer vertoont. Zijn er richtlijnen?
Aangezien het hier gaat over het gebruik van blaasinstrumenten, bestaat het risico op de mogelijke toename van intrathoracale druk die de arterialisatie van potentiële circulerende veneuze bellen kan faciliteren, zowel door een hart- of pulmonale rechts naar links shunt, als bij normale anatomische condities door de verhoging van de druk in het rechter ventrikel en het forceren van de filter in de longen, indien er een aanzienlijke hoeveelheid VGE (veneuze gasembolie) aanwezig is.

Wachten tot afloop van de totale desaturatietijd, getoond op de duikcomputer, is niet verkeerd maar zeer voorzichtig.
Het probleem ligt bij de aanwezigheid van VGE die, in het geval van recreatieve duiken, na 3 uur opperlakte interval normaal niet meer worden gedetecteerd. De tijd kan iets langer zijn in het geval van gevorderde / tech duiken, maar ook in dit geval is het zelden VGE waar te nemen na 4-6 uur.


Kunnen mensen met een cochleair implantaat (ook wel bionisch oor genoemd) duiken?
Duiken is een sport met een aantal inherente risico's en mensen met doofheid of oorchirurgie kunnen een verhoogd risico op een ongeval hebben tijdens het duiken.

Met betrekking tot het hervatten van de duiksport na de implantatie, moet er minstens 3 maanden na de operatie gewacht worden, moet men in staat zijn het geopereerde oor te klaren, moet de genezing volledig zijn en vrij van symptomen zoals, duizeligheid, evenwichtsproblemen en pijn, en mag er geen post operatieve hemotympanum (bloed achter het trommelvlies) zijn.
Bij onderzoek met een microscoop moet de fistel-test negatief zijn en mag het trommelvlies geen contact hebben met de elektrode van het cochleair implantaat op maximale excursie (de arts blaast zachtjes lucht in het oor om te zien of het duizeligheid veroorzaakt of als het trommelvlies elektrode van het implantaat raakt.)

Het neurologisch onderzoek moet ook normaal zijn. Zorg ervoor dat al deze ze aanbevelingen besproken worden met met de NKO/KNO-arts, wiens instructies nauwgezet opgevolgd moeten worden.


Hallo. Ik heb een vraag over het ontgassen van mijn lichaam. Ik ben zelf een technisch duiker, en ik ben altijd behoorlijk moe na diepe duiken. Ik heb al met mijn gradient factors gespeeld, maar het blijft aanhouden. Waarom ik dit vraag is, ik heb een hele bodysuit met tattoo"s. Ik heb alleen mijn hoofd en voeten niet getatoeëerd. Mijn vraag is: Ontgast mijn huid minder snel door de inkt in mijn lichaam, of is dat een fabel? Ik had hier eens iets over op Internet gelezen, maar ik heb er altijd een beetje een vraagteken bij gehad.
Dit heeft geen enkele invloed op de snelheid van ontgassen. Het is well zo dat iedereen een verschillende desaturatie snelheid heeft en dat deze zelfs van dag tot dag kan verschillen.

Dus de enige logische aanpak hiervoor is het verminderen van de saturatie - is wél enigszins logisch te berekenen adhv diepte, tijd en stikstofgehalte (inert gas) in de ademmix.


Raad DAN een in-water recompressie (wederonderdompeling) aan voor duikers met een deco-ongeval, in geval van de afwezigheid van een recompressiekamer?
DAN raadt niet aan dat dat symptomatische duikers worden gerecomprimeerd in water en hierbij normale lucht inademen. In sommige gebieden zijn duikers behandeld met in-water recompressie als gevolg van een gebrek aan hyperbare faciliteiten.

Ooit werden de duikers in een recompressiekamer behandeld gebruikmakend van de US Navy behandelingstabellen terwijl ze lucht in plaats van zuurstof inademden. Het faalpercentage was hoog.
Het is onwaarschijnlijk dat in-water recompressie met lucht efficienter is dan die oude behandelingstabellen. In-water recompressie waarbij de duiker zuurstof in plaats van perslucht ademde is met succes gebruikt in sommige gebieden. In water recompressie heeft echter zijn eigen gevaren en moet niet worden geprobeerd zonder de noodzakelijke opleiding en uitrusting, of bij afwezigheid van iemand die de duiker medisch kan beoordelen.
De middelen die nodig zijn voor een in-water recompressie gaan meestal buiten de capaciteiten van degenen die de symptomatische duiker ter plaatse zou kunnen helpen.

In-water recompressie van elk type is momenteel niet aanbevolen.


Ik ben dit weekend gaan duiken en deed drie duiken per dag, waarvan de laatste zondag rond het middaguur. Ik had wat problemen met het klaren op beide dagen en tijdens de laatste duik had ik een “reverse block”. Ik hoor prima en heb geen pijn, maar aan de kant van mijn nek voel ik een aantal kleine belletjes die ik kan indrukken, maar die niet pijnlijk zijn. Hebben jullie hier ooit van gehoord?
Luchtbellen bestaan normaal gesproken niet onderhuids in de nek, of ergens anders in het lichaam. Hoewel het kan lijken alsof deze ingesloten lucht afkomstig zou zijn van het middenoor, zou dit een beetje ongewoon zijn, ook omdat je geen oorpijn of andere symptomen, zoals een gezoem, fluitend of hard geluid in het oor of zelfs gehoorverlies hebt.

Een middenoor barotrauma kan gemakkelijk schade aan het trommelvlies veroorzaken, of aan één van de delicate interne membranen geassocieerd met geluidsoverdracht (binnen in het oor).
Hoewel niemand het met zekerheid kan zeggen, is de kans groter dat deze ingesloten lucht - of subcutaan emfyseem – een gevolg is van een long barotrauma.

Soms is er in de longen een overdruk, wanneer we bijvoorbeeld klaarproblemen hebben. Dit kan gebeuren wanneer we lucht in de sinussen en middenoor proberen te krijgen, met meer kracht dan nodig is.
Dit kan eigenlijk de druk verhogen in de luchtruimtes in de longen, welke dan lucht laat ontsnappen via het longweefsel en waarbij vervolgens de lucht zich kan verplaatsen naar de schouder, nek of zelfs gezicht. Bij enkel een subcutaan emfyseem is geen recompressie behandeling nodig.

Het is echter wel een goed idee om te worden beoordeeld door uw arts om de onderliggende oorzaak van de luchtbellen te bepalen.


Het kost de meeste toeristen 24 uur om vanaf hun thuisland naar onze resorts hier in Thailand te reizen. Ik merk dat veel toeristen meteen beginnen te duiken na aankomst op de bestemming en vaak ook starten met het drinken van nogal wat alcohol. Is er geen sprake van een groter risico op decompressieziekte na hun lange vlucht als ze onmiddellijk gaan duiken? Moeten ze geen dag wachten voordat ze beginnen met het duiken?
Een milde uitdroging kan voorkomen op lange vluchten, vooral wanneer reizigers verschillende tijdzones doorkruisen. Alcoholgebruik kan ook bijdragen aan uitdroging. In het algemeen wordt uitdroging aanzien als een bezwarende factor die duikers vatbaarder maakt voor het krijgen van een decompressieziekte (DCZ), omdat het uitwassen van inert gas (stikstof, bij het duiken) minder effectief is bij een uitgedroogd persoon.

Het bewijs van een verhoogde kans van DCZ op de eerste dag van een duiktrip is niet voldoende om een 24-uur wachttijd aan te bevelen voordat men gaat duiken na het vliegen.

Het is wel zo dat het het advies ondersteunt om op een geleidelijke manier te starten met mindere, ondiepere en meer conservatieve duiken in het begin, in het bijzonder wanneer er een significante reis is geweest; er een potentieel voor meer uitdroging bestaat; men langere tijd niet gedoken heeft; wanneer men te maken heeft met het gebruik van huurmateriaal waarmee men niet vertrouwd is; in geval van een gebrek aan vertrouwdheid met de duikplaats; enz.

Langzaam van start gaan geeft duikers ook de kans om te rusten en te rehydrateren, zich aan te passen aan een nieuw klimaat en tijdzone, en vertouwd raken met de nieuwe / gehuurde duikuitrusting.


Volgende maand ga ik de Rinjani berg in Indonesië beklimmen en ben tevens van plan enkele duiken te maken, voordat ik met de beklimming start. Nadat ik reserveerde merkte ik dat het tijdschema wat strakker was dan gedacht en daarom zoek ik nu info over de veiligheid na het duiken. Het plan is om ’s ochtends twee duiken te maken op max 18 m en dan te relaxeren voor de rest van de dag. De dag erna zal zich richten op de beklimming en het lijkt erop dat we een hoogte van 2700m bereiken. We verblijven dan voor de komende 3 dagen op een hoogte van 2500m. Ik ben op zoek naar informatie over dit, maar aangezien vliegen veel hoger is, maar gedurende een kortere tijd, ben ik nu een beetje in de war. Kunt u mij adviseren over de veiligheid van dit schema?
Bij het uitvoeren van elke klim naar meer dan ongeveer 700 meter zijn de “vliegen na het duiken” aanbevelingen van toepassing.

Daarom is in uw geval, de aanbeveling om een oppervlakte-interval van minstens 18 uur te hebben en indien er een decoduik gemaakt zou worden is het verstandig dit oppervlakte interval met enkele uren te verlengen.


Hoe lang moet ik wachten met duiken na een geperforeerd trommelvlies te hebben gehad, gevolgd door een oorontsteking? Het probleem deed zich 3 weken geleden voor en ik vraag me af of het weken of maanden duurt voor ik weer het water in kan.
Het is moeilijk te zeggen hoe lang je uit het water moet blijven na een trommelvlies perforatie omdat dit afhangt van hoeveel schade de infectie veroorzaakt heeft en hoe snel je zelf geneest. Wat wel zeker is, is dat het enkele weken zal duren voordat het trommelvlies volledig genezen is en weer in staat is om de drukverschillen tijdens het duiken te weerstaan.

Je zal met je KNO/NKO-arts moeten bekijken of de perforatie weer helemaal dicht is en moet hem vragen hoe lang het dan duurt voor het trommelvlies weer sterk genoeg is, wat afhangt van de uitslag van de testen die de arts zal uitvoeren.
Helaas, na een ernstige infectie, kan het zijn dat het trommelvlies niet spontaan sluit binnen de verwachte 6 weken en dan kan een chirurgische ingreep nodig zijn om het gaatje te sluiten.
Na zo een operatie moet er rekening worden gehouden met een geschikte genezingstijd, totdat het trommelvlies de drukveranderingen opnieuw kan weerstaan.


Ik las op internet dat koraal kan blijven groeien onder mijn huid. Is dat waar?
Neen, koraal kan niet in een menselijk lichaam leven. Coral are marine animals and are unable to grow outside of the marine environment. Some bacteria, parasites and other foreign organisms evolved to live and replicate within human tissues, but coral did not.

Koraal zijn zeedieren en zijn niet in staat buiten het zeemilieu te groeien. Sommige bacteriën, parasieten en andere organismen zijn geëvolueerd om te overleven en zich te repliceren in menselijke weefsels, maar koraal niet.

Alhoewel zowel mensen en koraal afstammen uit het dierenrijk, zijn hun weefsels en lichaamssysteem onverenigbaar. Als je gewond bent, activeert en verhoogt je lichaam de productie van leukocyten (witte bloedcellen).

Deze leukocyten productie draagt bij aan de pus die zich kan ophopen nabij de wonde en bevordert de verwijdering van vreemd materiaal. Als het lichaam niet in staat is om vreemd materiaal (zoals koraal) te elimineren, zal het een muurtje van immuuncellen rond het vreemde voorwerp bouwen en alzo een granuloom vormen.

Als dit gebeurt, is het mogelijk dat u een knobbeltje onder de huid waar de granuloom gevormd is voelt. Hou in de gaten of er geen infectie optreedt (uit sich als roodheid, zwelling, warmte en pijn) met dergelijke verwondingen, maar wees gerust dat koraal niet groeit onder je huid.


Waarom duren de effecten van decompressieziekte (DCZ) langer dan de 12 tot 18 uur die nodig zijn om te ontgassen? Veroorzaken de bellen, die tot DCZ leiden, andere problemen in het lichaam die dan langer duren? Als dat het geval is, waarom zijn hyperbare kamer behandelingen dan nog doeltreffend in het verlichten van de symptomen van DCZ, zelfs nadat een dag of meer verstreken is en de hoeveelheid inert gas in het lichaam niet meer stijgt?
DCZ kan zich manifesteren op vele manieren en de symptomen hangen af van het lichaamssysteem of -systemen die worden beïnvloed. DCZ omvat gewoonlijk veel kleine belletjes en de gevolgen omvatten mechanische weefselbeschadiging en de onderbreking van de bloedtoevoer naar bepaalde gebieden van het lichaam.

Irritatie kan optreden in het endotheel (de epitheelcellen van de bloedvaten) en inflammatoire reacties hebben die dan weer kunnen leiden tot het stollen van bloedplaatjes en de accumulatie van witte bloedcellen.

De ontstekingen en weefselschade kunnen een tijd nodig hebben om te genezen, dewelke de reden is waarom DCZS duurt langer dan de tijd die het kost om inert gas te elimineren. Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) enkele dagen of zelfs een week of meer na het ongeval kan nog effectief zijn omdat HBOT belangrijke anti-inflammatoire eigenschappen heeft en gewonde weefsels van zuurstof voorziet, waardoor het genezingsproces bevorderd wordt.

HBOT wordt vaak toegepast nadat weefselschade, ontsteking en andere verwondingen hebben plaatsgevonden en er geen inert gas meer aanwezig is. In deze gevallen is het doel enkelom de genezing te bevorderen. Echter, het geven van HBOT zeer snel na het ongeval bevordert ook de uitwassen van inert gas.


Ik onderging onlangs een stapedectomie. Kan ik duiken en wat zijn de risico's?
Keel, neus en oor (KNO of NKO) chirurgen opgeleid in duikgeneeskunde hebben verschillende opinies over de wijsheid van het duiken na een stapedectomie, welke een operatie is ter behandeling van gehoorverlies door vervanging van het stijgbeugel bot (in het middenoor) met een prothese.

Deze controverse strekt zich uit tot duiken met elk type oor aandoening die de kans op blijvend letsel vergroot. Elke duiker plaatst zijn gehoor in “gevaar” en barotrauma (een druk blessure) van het midden en / of het binnenoor verhoogt het risico op gehoorverlies.

Terwijl sommige KNO deskundigen absoluut afraden te duiken met bestaande oor problemen, zijn er andere KNO-experts die van mening zijn dat patiënten die de potentiële risico's begrijpen en aanvaarden wel mogen duiken. Een beperkt aantal studies zijn uitgevoerd met een klein aantal mensen die na stapedectomies weer duiken.

De resultaten van deze studies geven weer dat deze duikers, in vergelijking met een controlegroep “normale” duikers geen verhoogd risico op een verwonding hebben, mits zij veilig hun oren en sinussen kunnen klaren tijdens drukveranderingen. Dit gezegd zijnde, kunnen de gevolgen voor hen die niet kunnen klaren groter zijn bij duikers die een stapedectomie hebben ondergaan. Het onvermogen om het middenoor te klaren, of een poging om dit te doen waarbij teveel kracht uitgeoefend wordt, kan de prothese “ontwrichten”. Dislocatie kan dan enkel gecorrigeerd worden tijdens een chirurgische ingreep en kan resulteren in permanent gehoorverlies.

Duiken na een stapedectomie heeft ook als risico dat een beschadigde prothese het ronde of ovale venster van het slakkenhuis kan beschadigen. Een dergelijke schade kan blijvende gehoor en evenwichtsproblemen veroorzaken. Het is dus niet zo dat de kans op een letsel noodzakelijkerwijs groter is dan bij andere duikers, maar de negatieve gevolgen in het geval van een verwonding zijn wel aanzienlijk groter.

Alvorens te beslissen om te (her)starten met duiken, is het duidelijk in uw eigen belang om met een duikarts uw conditie openhartig te herzien en een genadeloos eerlijke risico versus batenanalyse uit te voeren op basis van de beschikbare informatie.


Wanneer ik geen duikkap gebruik, heb ik geen problemen met het klaren van mijn oren. Maar als ik wel een kap gebruik heb ik altijd moeite. Waarom dit verschil?
Wanneer we het middenoor klaren d.m.v het Valsalva manoeuvre of andere klaartechniek, puilt het trommelvlies iets naar buiten.

Als de gehoorgang vrij is en de druk kan overbrengen, dan zal het water in de gehoorgang zonder problemen bewegen als reactie op de gemaakte drukgolf.

Een kap die te strak tegen het (buiten)oor zit kan de beweging van dit water ernstig belemmeren, waardoor het klaren moeilijker kan worden. Een eenvoudige oplossing voor dit probleem is om een vinger onder de kap te steken, nabij het oor, waardoor het water gemakkelijker kan bewegen.

Een andere oplossing die sommige duikers verkiezen is om vanaf de binnenkant, nabij het oor, een gaatje aan te brengen, door de binnenvoering en neopreen maar waarbij de buitenvoering intact blijft.

Dit gaatje zorgt er dan voor dat het water met weinig beperkingen kan bewegen.


Hallo DAN, kan ik duiken met een hoge bloeddruk?
In principe is een hoge bloeddruk of hypertensie geen contra-indicatie voor het sportduiken. Het is echter belangrijk te weten in welke mate je een hoge bloeddruk hebt en of er reeds typische gevolgschade werd veroorzaakt indien de hypertensie reeds lang bestaat.

Aangezien in de meeste gevallen van een verhoogde bloeddruk een behandeling met medicijnen nodig is, met mogelijke significante ongewenste bijwerkingen, dient eerst te worden bepaald of deze medicijnen compatibel zijn met het sportduiken.


Ik ben gediagnosticeerd met een tweede graads Patent Foramen Ovale (PFO). Ik weet dat ik een operatie kan ondergaan en de PFO laten afsluiten met een soort parapluutje. Zou deze operatie een oplossing zijn? Kan ik daarna weer regelmatig duiken?
n overeenstemming met de richtlijnen van de Swiss Underwater and Hyperbaric Medical Society (SUHMS) kan een duiker met een 2e of 3e Graads PFO verder blijven duiken gebruikmakend van de " lage bellen duik aanbevelingen ":
  1. Voer de diepe fase van de duik eerst uit en voorkom jo-jo duiken (vermijd herhaalde opstijgingen in de 0-10 meter zone)
     
  2. erlaag de opstijgsnelheid tot 5 meter per minuut tijdens de laatste 10 meter
     
  3. Voer een veiligheidsstop uit op 3-5 meter diepte voor ten minste 5-10 minuten
     
  4. Ga niet naar de grenzen van een niet-decompressieduik – Doe geen decoduiken
     
  5. Gebruik een oppervlakte-interval van minstens 4 uur voor de volgende duik
     
  6. Maak maximaal twee duiken per dag
     
  7. Vermijd intense opwarming van de huid na de duik (bijv .: zonnebaden, warme douche, sauna)
     
  8. uik met Nitrox, gebruikmakend van lucht decompressie tabellen of computer instelling, maar let op voor zuurstofvergiftiging
     
  9. Het gebruik van speciale computers of software kan het risico verminderen

 

Bovendien, om het risico van bellen in de slagaderlijke bloedstroom te verminderen: 

  • voorkom zware fysieke inspanningen tijdens de laatste 10 meter (zoals zwemmen tegen de stroom op het einde van de duik)
     
  • voorkom uitputtende fysieke activiteiten gedurende twee uur na de duik
     
  • Duik zeker niet wanneer je een verkoudheid hebt. Hoesten en een gedwongen Valsalva manoeuvre vergemakkelijken de bellen overdracht naar de arteriële bloedstroom.

 

Niettemin zal de operatie effectief zijn en na een volledige genezing kunt u weer gaan duiken.


Ik ben een 76-jarige duiker en tijdens het uitvoeren van een inspanningstest (ECG) ter controle van mijn hart, ontdekte de artsen een atriumfibrilleren. Na urine- en bloedonderzoek schreef de hematoloog me Xarelto (rivaroxaban) voor. Kan ik nog steeds duiken?
De Atriale Fibrillatie, niet eerder gedetecteerd, werd gediagnosticeerd tijdens het maken van een inspannings-ECG en dit is de reden waarom u nu in behandeling bent met de genoemde medicijnen.
Indien deze conditie, alhoewel chronisch, gepaard gaat met een normale hartfrequentie zonder symptomen tijdens de oefening , zoals in uw geval, dan is veilig duiken nog steeds mogelijk.

Ik heb last van een lage bloeddruk. Is het veilig voor mij om te beginnen duiken?
Meestal wel ! Als uw lage bloeddruk geen afbreuk doet op uw normale prestaties ter land , zou er niets zijn waarover je je zorgen moet maken tijdens het duiken.

Toch adviseer ik u om langs een arts te gaan voordat u start met het duiken en een klinische controle laat uitvoeren, vooral als u tekenen of symptomen van een lage bloeddruk (hypotensie) ervaart.