Claudius Obermaier Fonds
Het liefdadigheidsfonds is in 2004 door DAN opgezet om hulp te verlenen aan die duikers en hun gezinnen die zich in een moeilijke situatie bevinden.
Vraag hulp
Duikers zijn onze familie

Duiken is onze passie en duikers zijn onze familie. Het maakt niet uit welke taal ze spreken of waar ze wonen: we weten wat het betekent om een duiker in de problemen te zijn en ongeacht onze verschillen, ondersteunen we hun in ieder opzicht

Youtube channel

Krijg de juiste hulp

op het juiste moment

Het Claudius Obermaier Fund draagt de naam van een jonge Duitse duiker die tijdens een technische duik om het leven kwam. Waar nodig komt het fonds in actie om diegenen te helpen die direct of indirect te maken hebben gehad met een duik gerelateerd incident. In de loop der jaren heeft het Fonds bijgedragen aan:

  • Speciale medische zorg
  • Medische evacuatie na ernstige ongevallen
  • Protheses
  • Speciale vervoermiddelen voor mensen die verlamd zijn geraakt
  • Studiebeurzen voor wezen van overleden duikers

 

Lees de verhalen
29.256
leden die gedoneerd hebben
29
behandelde gevallen
EEN INSTRUCTEUR RAAKT GEWOND IN CAMBODJA
Het verhaal

Tijdens een duikvakantie in Cambodja raakte een Belgische duikinstructeur, Adriana K., betrokken bij een afschuwelijk busongeluk.
Zij was ernstig gewond, terwijl een paar andere passagiers overleden. Ze bleef twee uur lang op de grond liggen en werd uiteindelijk per auto naar het Bangkok Hospital vervoerd. Als gevolg van het ongeluk had ze haar rug op drie verschillende plaatsen gebroken en moest ze stoppen met het geven van duiklessen. Ze verloor haar persoonlijke inkomen daardoor. De COF schoot haar te hulp en gaf haar een speciaal orthopedisch bed en kinesiologisch- therapeutische behandelingen.

De getuige

"Gisteren was een dag om te herinneren of te vergeten. We hadden een bus genomen van Sihanoukville naar Trat Thailand om een IDC in Koh Chang te geven... De bus had helemaal geen remmen en bij een hoge snelheid probeerde de chauffeur de bus op zijn wielen te houden. Het zag er even uit alsof hij de controle erover weer had, maar toen zwaaide de bus naar een kant, balanceerde naar de andere kant, viel op zijn rechterkant en slipte de heuvel af... Ik hielp Adje de bus uit te komen via een van de nooduitgangen in het dak. Ze had overal kneuzingen en hevige rugpijn... Ik bleef achter om te helpen. Als eerste nam ik een 2 jaar oud meisje mee naar buiten... Er was een man die over een meisje gebogen zat en probeerde haar te reanimeren. We haalden haar uit de bus en ik startte met de reanimatie... Een vriendelijke Duitser die in Cambodja woonde wilde ons helpen naar de grens te komen, dus namen we een taxi naar Pattaya en gingen we naar Bangkok Hospital."
(Adriana's echtgenoot)

"Dank jullie wel voor het medische bed dat ik van de DAN COF gekregen heb. Ik heb er net een week in geslapen, maar de resultaten zijn nu al heel goed: Ik heb 80% van mijn mobiliteit ‘s ochtend teruggekregen. Ik kan ook een hele nacht doorslapen, wat sinds de dag van mijn ongeluk niet meer mogelijk was. Nogmaals bedankt." 
(Adriana K.)

ONZE STEUN AAN JORGE’S GEZIN
Het verhaal

In 2013 overleed een Portugese duiker, Jorge B., tijdens een duik en liet een vrouw en twee dochters achter. Het Fonds ondersteunde Jorge’s gezin door ze € 5.000,- te geven die gebruikt konden worden voor de kosten van de scholing van de jongste dochter.
De donatie werd gedaan tijdens een publiek evenement in september 2014 in Lissabon.

De getuige

“Wanneer degenen waar we van houden het leuk vinden om riskante activiteiten te ondernemen, waarvan technologie ons doet geloven dat het een gecontroleerd risico is, kunnen we ons nooit voorstellen dat een duik, een tot ziens, zoals zo veel andere, de laatste zou kunnen zijn. Pas als we te maken krijgen met een verlies, realiseren we ons dat alles wat onmogelijk leek te kunnen gebeuren, toch echt kan gebeuren.
Het verlies van Jorge was plotseling en abrupt en noch ik noch onze dochter Margarida waren voorbereid om om te gaan met een dergelijke harde werkelijkheid. Het was een heel moeilijk jaar voor ons waarin niets de pijn kon verlichten. Zonder zelfs de mogelijkheid van een afscheid was het zelfs nog zwaarder te verdragen.
Voor mij en Margarida was de ontvangst tijdens de Claudius Obermaier Fonds ceremonie in Lissabon als een balsem dat ons hielp met harmonie terug te denken aan de grote passie van Jorge voor het duiken en deed ons de warmte voelen van de grote “duikfamilie”. Vooral voor Margarida was het stimuleren van haar bewondering voor haar vader en zijn beroep en het voelen van het medeleven van allen die bij de ceremonie aanwezig waren heel belangrijk voor haar emotionele stabiliteit. Wat betreft de economische kant, wat voor sommigen misschien een geringe hulp lijkt, maakt het voor mensen zoals wij die zo veel tegenslagen hebben ondervonden, een verschil.
Ik heb geen woorden om te beschrijven hoe belangrijk het is om de aanwezigheid van degene die we missen te voelen, door de gebaren van degenen die achterblijven en in solidariteit de pijn verlichten, die hoewel hij altijd bij ons zal zijn, minder dor en scherp wordt. Dank jullie allemaal voor jullie steun.” 

(Jorge's vrouw)

EEN DUIKBOOT ZINKT
Het verhaal

Op 16 april 2013 in Koh Tachai, Thailand, toen een storm plotseling in het gebied opstak, begon de duikboot Little Princess te zinken. Sommige van de aanwezige duikers kozen ervoor het schip niet te verlaten totdat de anderen, waaronder de bemanning, gered werden. Het Fonds toonde een diep gevoelde erkenning aan de helden voor hun voorbeeldige moed en altruïsme en om haar waardering te tonen, financierde ze de aankoop van nieuw materiaal ter vervanging van het materiaal dat verloren was gegaan tijdens het redden van de levens van andere mensen..
 

De getuige

" Jullie hebben alle instructeurs en de Thaise bemanning die die onfortuinlijke dag aan boord waren geholpen. Het betekent heel veel voor iedereen en voor mij. Ik zelf ben blij met het verlengen van mijn lidmaatschap voor zo lang als ik in de toekomst blijf lesgeven, omdat iedereen zo behulpzaam en fantastisch was tijdens deze moeilijke tijd. Geef a.u.b. mijn dank door aan jullie team en aan de steun die ze allemaal ebben getoond".
(Een DAN lid die de schipbreuk heeft overleefd)

ONZE HULP BIJ DE 2004 TSUNAMI
Het verhaal

Op 26 dec. 2004 raast er een verwoestende tsunami over de Indische Oceaan en laat daarbij een spoor van dood en verderf achter. In de eerste maanden van 2005 is er een groep , geleid door het departement van gerechtelijke geneeskunde van de universiteit van Witwatersrand in Zuid-Afrika, die een missie uitvoert gefinancierd door het Claudius Obermaier Fonds. In twee verschillende zoektochten worden er 180 begraven lichaam geïdentificeerd op 92 verschillende eilanden, met alle respect voor de lokale gebruiken die bijzonder strikt zijn betreffende het opgraven van lichamen.

De getuige

"Het Disaster Victim Identification Team heeft veel respect voor de Malediviaanse autoriteiten wier gastvrijheid geen grenzen kende en volledige medewerking gaf in een vriendelijke atmosfeer. Het team heeft onschatbare ervaring opgedaan met betrekking tot de identificatie van internationale rampenslachtoffers en heeft onze High Commission in Nieuw Delhi in contact gebracht met de Malediviaanse authoriteiten”.. 
Het DVI Team

"Ik was geweldig onder de indruk van de energie van de Thaise bevolking. Ik denk dat positive thinking precies de juiste uitdrukking is om hun mentaliteit te omschrijven. Ze zeiden: ‘Laten we over de toekomst nadenken!’ Iedereen begon met het reconstructiewerk met een glimlach op het gezicht. Ik heb echt respect voor hun houding. Ik zei tegen mijn vriend Thaies: ‘Laat het me weten als er iets is dat ik voor je kan doen’, maar hij zei: ‘Je hebt je eigen werk al. Nodig alsjeblieft een heleboel andere duikers uit.’
Seiji Atsuta - Instructeur/ DAN Japan

"Goed gedaan DAN! Nog steeds de beste keuze voor alle duikers; dit verhaal laat alleen nog maar eens zien dat DAN meer is dan een verzekering… DAN heeft een hart!"  
(Tom S., via Facebook)

"DAN heeft meer gedaan dan ze moest. Dat is tegenwoordig een zeldzaam iets."  
(Hugo B., via Facebook)

Vraag hulp

Hulp nodig?

Neem contact op en deel je verhaal met gebruikmaking van het formulier hieronder.

Zie ons Privacybeleid